Eenzaamheid, ik word er niet goed van.
Veel mensen hebben het de afgelopen december maand nog eens heftiger ervaren dan normaal, de eenzaamheid. Zij zijn blij, dat de feestdagen allemaal weer voorbij zijn en alles weer gaat zoals altijd. Het is een gevoel van leegte, verdriet en soms van angst. Ook ik heb er soms last van. Ken jij ook dat gevoel alsof niemand je begrijpt en door Jan en alleman te zijn verlaten, het gevoel dat jij niemand meer begrijpt? Zelfs al zou je tussen een groep vrolijke feestvierende mensen in staan, jij blijft je alleen en verloren voelen en vraagt je af: “Wat doe ik hier in hemelsnaam?” Dat je totaal geen verbinding kan maken met de mensen om je heen of de mensen in jouw directe omgeving thuis, zoals jouw familie, mensen die jij lief hebt, je gewoon niet verbonden voelen met de wereld. Dit gevoel heeft niets te maken met de mensen om jou heen en zelfs binnen een relatie kan je enorm eenzaam zijn en de buitenwereld ziet niet dat je je in die relatie toch behoorlijk eenzaam voelt. Het hebben van wel of geen relatie heeft niets te maken met het gevoel van eenzaamheid. Het lijkt wel alsof iets jou afzondert van de rest van de wereld en dat gevoel zit binnen in jou, het is een persoonlijke beleving. Eenzaamheid doet pijn. Jij bent de enige die zichzelf kan helpen en erkennen dat je je eenzaam voelt is erg belangrijk. De invloed van eenzaamheid kan groot zijn en leiden tot gezondheidsproblemen en een slecht gevoel van welbevinden en niet gelukkig zijn. Eenzaamheid komt onder alle leeftijdsgroepen voor en in alle lagen van de samenleving. Zeker tegenwoordig, waarin steeds meer mensen alleen komen te staan in de samenleving, wordt eenzaamheid een steeds groter probleem.
Het verschil tussen eenzaam en alleen zijn.
Iemand met weinig contacten hoeft niet per se eenzaam te zijn. Terwijl iemand die veel mensen om zich heen heeft, zich toch eenzaam kan voelen. Je bent pas eenzaam als je het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen. Het gaat er om hoe jij de situatie ervaart. Anderen kunnen moeilijk aan jou zien of je je eenzaam voelt. Zij zien niet hoe graag je een betekenisvolle relatie met een partner, familie of vrienden wenst. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten voor anderen.
Hoe ga je om met eenzaamheid?
Vaak schamen mensen zich voor het feit dat zij zich eenzaam voelen en niemand praat er graag over of geeft toe dat hij of zij eenzaam is, terwijl iedereen zich periodes in zijn of haar leven eenzaam kan voelen. Het is belangrijk om zelf aan de slag te gaan om die eenzaamheid te doorbreken. Als je zelf geen reden kan bedenken hoe en waarom je de eenzaamheid zou kunnen doorbreken en je jezelf niet inzet hebt, lukt het ook niet dit te doen . Het tegengaan van eenzaamheid doe je door jezelf te motiveren en te helpen, of door hulp te zoeken bij een begeleider of Lifecoach. Het is van belang dat de oorzaak van jouw eenzaamheid wordt gevonden, zodat je het kan gaan verwerken en de kracht weer in jezelf kan gaan vinden.
Wat kan je bijvoorbeeld zelf doen, om de eenzaamheid te doorbreken:
- Zoek in jouw omgeving verenigingen met mensen met dezelfde interesses als jij en kijk of je het leuk vindt om je daar bij aan te sluiten.
- Durf in jouw omgeving om hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander, maar ook bv bij de huisarts.
- Bied mensen in jouw omgeving jouw hulp aan door middel van vrijwilligerswerk.
- Maak contact met mensen in de buurt, zoals een praatje bij het boodschappen doen in de buurtwinkel.
- Heb je kinderen, probeer dan eens een praatje te maken met de ouders van vriendjes en vriendinnetjes.
- Als je een hond hebt kan je tijdens het uitlaten kan je een praatje maken met andere hondenbezitters.
- Veel mensen hebben er ook baat bij als zij in contact komen met lotgenoten, bijvoorbeeld bij een patiëntenvereniging of nabestaandengroep. Men vindt daar begrip en ervaart dat er meer mensen zijn die wel precies begrijpen wat jij voelt.
- In veel gemeenten worden er door hulpverlening of vrijwilligersorganisaties activiteiten georganiseerd voor mensen die eenzaam zijn. Je kan contact met hen opnemen.
- Ook kan je bijvoorbeeld informatie op het internet zoeken hoe je beter kunt omgaan met jouw eenzaamheid. Dit kan je bijvoorbeeld doen, door middel van een cursus(online), of door tips te zoeken of verdere informatie over eenzaamheid.
- Je kunt contact opnemen met een (online) telefonische hulplijn, of een chat. Hier kan je gewoon je hart eens luchten en vind je een luisterend oor met wellicht wat inzichten hoe je zaken kan aanpakken, zodat je wat handvatten krijgt om eenzaamheid te lijf te gaan. Iedereen heeft op zijn tijd behoefte aan contact met een ander mens om van gedachten te wisselen of om een luisterend oor te vinden. Je hart te luchten,inzicht in een probleem te krijgen of gewoon om het contact zelf. Het kan gaan over alle facetten van het leven, zoals verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid, maar ook over zaken die moeilijk bespreekbaar zijn met de directe omgeving. Soms gaat het er alleen om even contact te hebben met een ander mens.
Voel jij je ook eenzaam?
Ik heb mezelf gevonden door mezelf te verliezen, om daarna weer op te staan in al mijn kracht en te luisteren naar wat mijn hart mij laat voelen, te luisteren naar mezelf.
Zou jij graag even willen praten over wat jou beweegt?
Ik ben er voor je…
Liefs Jade.