In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Wat is angst?

Het valt mij de laatste tijd enorm op dat heel veel mensen in angst leven voor van alles en nog wat. Iedereen is wel eens angstig, maar wat is angst nu eigenlijk en wat doet het met ons? Angst is een normale reactie op een bedreigende situatie, jouw lichaam bereid zich voor om te vluchten of te vechten en waarschuwt je.

Maar angst kan ook een knagend en vaker ook wel pijnlijk gevoel geven, een onbehaaglijk gevoel. Het waarschuwt je dus vaak voor een gevaar, maar het kan ook zo zijn, dat men een angstige gebeurtenis in het verleden heeft meegemaakt en niet goed verwerkt heeft, zodat het steeds weer opnieuw beleefd wordt. Je spreekt van een angststoornis als angst en paniek je leven beheersen. Er zijn verschillende angststoornissen te onderscheiden. Angst kan bijvoorbeeld gepaard gaan met lichamelijke reacties, zoals duizeligheid, maar ook met zweten en trillen.

Waarom de ene persoon meer last van angst heeft dan de andere is niet duidelijk te zeggen. Wel denkt men dat het aanleg hebben voor angst, erfelijk kan zijn. Ook de manier waarop mensen zijn opgevoed is van invloed op de manier waarop mensen met angst om gaan. Soms kan iemand zoveel angst ervaren, dat men last krijgt van een angststoornis. Angststoornis is de verzamelnaam van verschillende soorten angsten.

ENKELE KENMERKEN VAN ANGST:

  • Veel zorgen maken om de dingen die eventueel zouden kunnen gebeuren, terwijl daar geen duidelijke reden voor is.
  • Moeilijke en/of confronterende situaties uit de weg gaan, jezelf dus afsluiten hiervoor.
  • Vaak terug denken aan nare dingen die je hebt meegemaakt, geen innerlijke rust kennen.
  • Lange tijd somber zijn, angstig en gespannen, je gestrest voelen.
  • Last hebben van lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld: hartkloppingen en beven.
  • Bang zijn om de controle te verliezen over en in situaties en daarom steeds bepaalde handelingen herhalen.

Ik krijg veel verschillende vragen die betrekking hebben op de liefde. En even zo vaak kom ik tot de conclusie, dat aan de basis van deze verliefdheid angst ligt. Angst om je partner kwijt te raken. Maar ook angst om de ander te kwetsen, of zelf gekwetst te worden, dus de ene angst wakkert de andere aan.

Vaak denken mensen dat ze controle hebben over de ander en willen dat dus niet verliezen, maar dat is dus op basis van angst en emoties, niet op basis van de liefde en vertrouwen. In de liefde is het van belang, dat je duidelijk met je partner praat, door je partner duidelijk te maken wat je voelt, open en eerlijk te zijn. Dan kan je veel angsten voorkomen.

WELKE VERSCHILLENDE SOORTEN VAN ANGST ZIJN ER?

Een paniekstoornis

Dit is een aanval van steeds terugkerende, overweldigende angst. Het zijn vaak korte onverwachte angstaanvallen. Je kan bijvoorbeeld pijn op de borst krijgen, hartkloppingen, misselijkheid of ademnood. Deze verschijnselen zijn ongevaarlijk en het gevolg van een verkeerde ademhaling. De gene die dit overkomt, denkt een hartaanval te krijgen en is vaak erg bang om dood te gaan.

Een fobie

Is de angst voor een specifiek ding of een specifieke situatie of dieren. Denk maar eens aan mensen die een panische angst hebben voor spinnen of clowns, of de angst voor de tandarts. Ook kan men last hebben van een sociale fobie. In dit geval kan iemand bang zijn om bij een ander op bezoek te gaan en dus ook niet gaat. Of straatvrees hebben.

Een gegeneraliseerde angst

Bij een gegeneraliseerde angst voel je een voortdurende angst die jouw leven beheerst. In dit geval ben je als maar aan het piekeren en gespannen en eigenlijk is er helemaal geen reden voor. Toch is men enorm bang dat er iets vreselijks zal gebeuren en vaak komen hierbij ook lichamelijke klachten bij kijken, zoals moeilijk in slaap kunnen komen, veel pijn in de rug hebben of hoofdpijn en snel schrikken.

PTSS (PostTraumatische Stress-stoornis)

Ook PTSS (PostTraumatische Stress-stoornis) is een angststoornis. De mensen die hier last van hebben kan je in drie groepen verdelen. Mensen kunnen last hebben van herbelevingen van een trauma en/of nare gebeurtenis, of willen dingen willen vermijden of ze hebben continue last van spanningen.

De dwangneurose

En dan kennen we nog de dwangneurose, die gekenmerkt wordt door angstverwekkende gedachten en dwanghandelingen. Dwanghandelingen kunnen er voor zorgen dat de angstige gedachten onderdrukt wordt. Denk maar eens aan smetvrees en daardoor blijf je steeds dwangmatig je handen wassen.

Enkele andere vormen van angst zijn bijvoorbeeld: Bindingsangst, Verlatingsangst, Vliegangst, Faalangst enz. Veel Nederlanders hebben in hun leven last (gehad) van een angststoornis. Studies hebben aangetoond dat dit bij vrouwen vaker voor komt dan bij mannen.

Mogelijke behandelingen zijn gesprekken voeren met hulpverleners, gedragstherapie en soms ook medicijnen, maar wat bij veel angsten helpt is:

  • Leef een regelmatig leven. Door bijvoorbeeld op vaste tijden op te staan, te eten en te gaan werken.
  • Zoek genoeg ontspanning.
  • Zorg goed voor jezelf door middel van bijvoorbeeld te rusten en te slapen.
  • Zorg dat je actief bezig bent en blijft. Zorg dus voor de nodige beweging.
  • Blijf toch zoveel mogelijk alles doen, ook de dingen die je angstig vindt. Door die dingen te blijven doen leert men met de spanning om gaan.

Is het bovenstaande herkenbaar voor jou en zou je wel eens willen praten over jouw angsten?

Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707, box 1032. Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Warme groet, Jade.

Hoogsensitief medium, spiritueel coach en gecertificeerd kaartlegster, HSP, Liefde, relatie, Tweelingziel relaties.