In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Je leefstijl is je medicijn

Je leefstijl is je medicijn? Dat klinkt wel erg gemakkelijk toch? Als je verkouden bent of een griep hebt, zal je toch echt medicijnen moet nemen! Dus hoezo zou je met je leefstijl je griep kunnen genezen? Je leefstijl zet je dan ook niet in om je griep te genezen, maar juist om je griep of andere klachten en/of ziektes te voorkomen.

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van je leefstijl op gezondheid. Studies hebben bijvoorbeeld uitgewezen dat mensen die gezond eten en regelmatig bewegen minder klachten hebben. Ze slapen beter, zijn minder vaak depressief, hebben meer energie en over het algemeen genomen hebben ze een minder groot risico op chronische ziektes. 

Je leefstijl is je medicijn - Lisa

Het is fantastisch wat de medische wetenschap inmiddels kan bewerkstelligen en de zorg die geboden kan worden wanneer iemand klachten heeft. Maar een gezonde leefstijl is en blijft de beste preventie. Gezonde dagelijkse gewoonten en leefstijlgedrag zijn van cruciaal belang voor het behoud van een goed algemeen welbevinden. Vaak biedt het meer gezondheidsvoordelen dan welke pil of medicijn dan ook. 

“Ja maar ik eet hartstikke gezond en toch heb ik klachten!”

Met een gezonde leefstijl wordt meer bedoeld dan alleen gezond eten. Er zijn een paar pijlers waar we naar kijken als het om leefstijl gaat. 
-    Voeding
-    Beweging
-    Ontspanning
-    Zingeving

Alle 4 de leefgebieden zijn belangrijk en hebben aandacht nodig. Je kan bijvoorbeeld gezond eten, goed bewegen en voldoende ontspanning vinden in je leven, maar als je geen zingeving ervaart, kan dat letterlijk ziekmakend zijn. Maar….wat is gezond? Wanneer eet je gezond? En wanneer krijg je voldoende beweging? Wanneer heb je voldoende ontspanning? En hoe weet je of je zingeving ervaart in je leven?

Vaak merk je pas dat er dingen niet kloppen op het moment dat je klachten krijgt. En de klachten kunnen soms heel klein beginnen. Veel mensen zijn zich zelfs niet bewust ervan dat ze klachten hebben. Vaak hebben mensen geleerd om klachten niet al te serieus te nemen. Van huis uit ben je misschien gewend om “gewoon door te gaan”, “niet lopen klagen” etc.  ‘Ja, ik heb regelmatig wat hoofdpijn, maar ik moet misschien ook wat meer water drinken”.

Neem jezelf en (kleinere) klachtjes serieus. Soms is het goed dat er iemand gedurende korte of langere tijd eens meekijkt in je dagelijks leven. Hoe staat het met je voeding. Eet je daadwerkelijk gezond? Past je voedingspatroon wel bij jou? 

Of hoe staat het met beweging. Zijn die paar wandelingen met de hond voor jou echt voldoende of is er misschien meer of andere beweging nodig?

Alles grijpt in elkaar en niets staat op zichzelf. Je leefstijl is een totaal plaatje. Daarom is een holistische kijk zo belangrijk en kan je niet één leefstijl pijler los zien van de andere. 


Heeft deze blog vragen bij je opgeroepen of vind je het fijn om hier eens met mij over te praten?

Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707 of via credits: 020-2205414 box 1008

Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Hartelijke groet,
Lisa