In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Chakra - wat zijn chakra's?

Wat zijn chakra’s nu precies?

Chakra’s zijn bronnen van energie in je energetische lichaam, ofwel energie knooppunten.  Ze fungeren als poorten waarmee je energie opneemt en energie doorgeeft. Deze energie komt voort uit onze ziel. Dat is onze grootste energie bron.  Vanuit onze ziel wordt iedere chakra in ons lichaam voorzien van energie en informatie. Wij hebben zeven grote energiepunten chakra’s in ons lichaam, die onze organen maar ook onze aura voorzien van energie. Een chakra wordt gezien als de centrale plaats van de levensenergie en gezamenlijk vormen ze als zodanig grotere en kleinere knooppunten, waarin de energiekanalen samenkomen. Een chakra ziet er uit als een trechter met de punt gericht op het lichaam, breed uitlopend naar buiten.
De naam Chakra komt uit de traditionele Indiase cultuur en betekent: Wiel. We kennen vijf, zes, zeven, negen, twaalf of zevenentwintig chakra’s, waarbij het chakra stelsel met zeven chakra’s het meest bekend is bij ons in het Westen. Met deze zeven chakra’s kunnen wij ons leven en lichaam in balans brengen. In het eind van de jaren 60, werden er pas kleuren aan de chakra’s gegeven, de kleuren van de regeboog.

De chakra’s en de energie die zij afgeven hebben invloed op onze gemoedstoestand en gezondheid, maar ook op ons gevoel. Als jij spanning , stress, ziekte , verdriet , angst, depressie of onverwerkte emoties ervaart en je kunt hier niet goed mee om gaan, kunnen chakra’s soms niet meer goed functioneren. De energie kan dus niet meer goed stromen. Zij raken geblokkeerd en hierdoor kan ons hele lichaam uit balans raken en kan je lichamelijke klachten krijgen. Een mogelijk voorbeeld hiervan is iemand die door een traumatische ervaring zich niet goed kan uiten en een samengeknepen gevoel heeft in de keel. Het keel chakra is geblokkeerd en de energie kan niet goed stromen, de woorden komen niet naar buiten. Om geblokkeerde chakra’s weer te openen of weer in balans te krijgen, zodat jouw klachten verdwijnen, kan je bijvoorbeeld chakra oefeningen doen, maar ook chakra meditatie en chakra yoga. Ook chakra behandelingen die vaak gegeven worden door een healer of edelstenentherapie kan goed helpen om de chakra’s opnieuw te openen en in balans te krijgen.

waar zit een chakra, plaats en kleur van de chakra's

Uitleg van de zeven chakra’s.

 • 1e  chakra – Stuit, wortel- of basischakra . Kleur: Helder rood. Element: Aarde. Bij mannen ligt dit chakra onderaan de ruggengraat en bij vrouwen tussen de eierstokken. Dit is het enige chakra waarvan de ligging bij man en vrouw anders is. Als het chakra open is voel je je geaard, stevig en stabiel. Als het chakra niet genoeg geopend is kan je je angstig voelen en/of nerveus, gehaast. Lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn: benen, botten en de darmen.
   
 • 2e chakra – Sacrale chakra. Kleur: Oranje. Element: Water. Dit chakra bevindt zich in de onderbuik net onder de navel bij de geslachtsorganen, heupen en onderrug. Dit chakra staat voor: Seksualiteit en emotie. Als dit chakra open staat kunnen je emoties vrij laten gaan en uiten zonder veel te emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent je gepassioneerd en levendig en weet wat je wilt. Lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn: de geslachtsdelen, nieren, baarmoeder en blaas.
   
 • 3e chakra – Zonnevlecht. Kleur: Geel. Element: Vuur. Dit chakra bevindt zich ter hoogte van de navel. Dit chakra staat voor: Wilskracht en macht, ons denken en het ego en hoe wij om gaan met emoties. Staat het chakra niet genoeg open, dan kan je minder genieten en je gesloten voelen, soms ook frigide. Als dit chakra genoeg open staat, ben je spontaan en heb je genoeg zelfwaardering. Staat dit niet genoeg open, dan voel je je verlegen en hebt weinig zelfvertrouwen, ook kan je je besluiteloos voelen. Lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn: De spieren en de spijsvertering.
   
 • 4e chakra – Hartchakra. Kleur: Groen. Element: Lucht. Dit chakra bevindt zich midden in de borst. Het hartchakra, staat voor de liefde, vriendelijkheid en affectie en eigenliefde. Als het genoeg open is ben je empathisch en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan. Als het chakra niet genoeg open is, kan je weinig gevoel voor anderen hebben, verlegen zijn en je eenzaam voelen. Lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn: de handen, longen, armen en hart.
   
 • 5e chakra – Keelchakra. Kleur: Blauw. Element: Geluid. Dit chakra bevindt zich zoals de naam al zegt in de keel aan de onderkant van het strottenhoofd. Het keelchakra staat voor: Jezelf kunnen uiten en zeggen wat er in je om gaat. Staat dit chakra niet voldoende open dan is het vaak moeilijk om over zaken te praten die in je om gaan. Lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn: de mond, armen, oren, handen en keel.
   
 • 6e chakra – Derde oog chakra. Kleur: Paars/Indigo. Element: Licht. Dit chakra bevindt zich tussen de ogen op het voorhoofd. Deze chakra wordt gebruikt door helderziende paragnosten en door magnetiseurs. Zij kunnen jouw aura en chakra kleuren zien. Als dit chakra voldoende open is heb je goed inzicht en een goede intuitie en kan je goed visualiseren. Bij een chakra dat niet goed open staat heb je geen inzicht en kan je vergeetachtig zijn, je hebt moeite om dingen te onthouden, maar ook veel hoofdpijn. Lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn: de ogen.
   
 • 7e chakra – Kruinchakra. Kleur: roze/lila/paars/wit. Element: Informatie en kennis. Dit chakra bevindt zich boven op het hoofd/de kruin.  Als dit chakra voldoende open is ben je onbevooroordeeld en  ben je je bewust van jezelf. Deze chakra staat ook voor wijsheid. Men heeft vaak een goed contact met zijn/haar intuitie en paranormale vaardigheden. Staat dit chakra niet voldoende open, heb je vaak moeite met leren en sta je niet open voor spiritualiteit. Lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn: het zenuwstelsel en hersenschors.

overzicht van betekenis, plaats en kleur van de chakra's

Dan hebben we ook nog de:

 • Handchakra:  Deze chakra’s zitten tussen duim en wijsvinger en geven ons energie als wij met onze handen bezig zijn. Een magnetiseur werkt met deze chakra’s om een te veel aan energie weg te nemen of om energie toe te voegen.
 • Voetchakra:  Deze helpen je om goed in verbinding te staan met de aarde. Als deze chakra’s gesloten zijn, dan kan je last van koude voeten hebben, omdat de energie van de aarde niet kan stromen.

De verbinding tussen aura en chakra.

Het aura is een energetisch veld om mensen, dieren, planten en voorwerpen heen.
Er bevinden zich aanwezige, wisselende energieën (gezien als kleuren) in jouw aura. Het aura wisselt steeds van kleur, intensiteit en grootte. Het heeft 7 verschillende lagen en heeft de 7 verschillende kleuren van de regenboog. Elke laag heeft verbinding met een chakra. Dit energetische veld geeft, constant onze lichamelijke, emotionele, geestelijke en spirituele situatie weer en is doorlopend in beweging. Onze chakra’s nemen de energie van de buitenwereld, de aarde en de kosmos op. Doordat wij de energieën van andere mensen opnemen en vooral hun gedachten en gevoelens, komt dit op deze manier in ons bewustzijn en denken wij dat dit onze eigen gedachten en gevoelens zijn. Met de energie van de chakra’s kan je jezelf goed kan beschermen tegen negatieve energie van andere mensen. Het aura geeft onze lichamelijke, emotionele, geestelijke en spirituele toestand weer, de chakra's doen dat dus ook.

balans herstellen in chakra's, lotusbloem chakra

Edelstenen en hun helende werking.

Om chakra’s en aura’s weer in balans en schoon te krijgen kan men bijvoorbeeld edelstenentherapie volgen. Eeuwen lang is de geneeskrachtige werking van edelstenen en mineralen bij ons bekend. Edelstenen en mineralen moeten aansluiten bij persoonlijke wensen of klachten. Het kiezen van een edelsteen kan op verschillende manieren tot stand komen. Bijvoorbeeld op basis van een kleur en het chakra dat daarbij past, een omschrijving van jouw klacht waar de werking van de steen bij past of bijvoorbeeld op basis van jouw sterrenbeeld of geboortemaand. Maar het meest belangrijke is eigenlijk om af te gaan op jouw eigen intuïtie of gevoel. Bij welke edelsteen krijg ik een goed gevoel en welke steen vind ik het mooiste. Dit is de beste manier om de edelstenen te vinden die op dat moment bij jou passen. Voor een optimale werking is het verstandig om edelstenen voor gebruik te reinigen en één keer in de zoveel tijd opnieuw op te laden, door deze bijvoorbeeld te begraven in een laagje aarde in de tuin of op een plek neer te leggen buiten als het volle maan is of deze af te wassen met lauw warm water. Iedere steen heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Als een edelsteen breekt of zijn kleur verliest kan je beter een nieuwe edelsteen uitzoeken.
Edelstenen worden soms verwerkt in chakra sieraden en corresponderen met de energiecentra. Maar ook als de edelstenen niet verwerkt zijn in sieraden dan zijn zij van invloed op de chakra’s. De subtiele werking van edelstenen bevordert het functioneren van de afzonderlijke chakra’s en brengt ze met elkaar in balans.

Ik hoop, dat ik door middel van dit blog wat meer duidelijkheid en inzicht heb kunnen geven wat chakra’s zijn en wat de invloed ze hebben op ons leven. Als je vragen hebt over chakra’s, dan kan je mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707, box 1032.
Ik doe mijn best om jouw vragen zo duidelijk mogelijk voor je te beantwoorden. Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Liefs Jade
Hoogsensitief medium, spiritueel coach en gecertificeerd kaartlegster, HSP, Liefde, relatie, Tweelingzielrelaties.