In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Conflicten

Tijdens vriendschappen kunnen er ook conflicten ontstaan, wat er dan kan gebeuren is dat de Amigdala het overneemt en je irrationeel gaat reageren. Er kan oude verdrongen pijn getriggerd worden die dan naar de oppervlakte komt en geuit wordt.

Volgens PRI (Past Reality Integration) hebben we afweermechanismen voor die oude pijn. Ingeborg Bosch van PRI noemt Primaire afweer (innerlijke criticus), Valse Macht (anderen de schuld geven), Valse Hoop (als…dan formule) en Ontkenning van behoeften (met mij is niks aan de hand ik heb niks nodig). Angst noemt ze ook nog dat leidt tot de 4 F’s te weten Fight, Flight, Freeze en Fawn (codependent gedrag en pleasen).

Een verschil van mening moet er in vriendschap gewoon kunnen bestaan en hoeft niet tot conflicten te leiden.

Als je in een conflictsituatie zit neem dan even afstand, tel tot 10 of verder en ontspan je. Toon begrip. Alles begrijpen doet alles liefhebben.,


Deze video: Omgaan met conflicten In relaties, ik kan aanbevelen.

Osho gaf het advies om getuige van jezelf te zijn een meta-toestand.

Empatisch reageren is van groot belang ten aanzien van een conflict. Verdiep je in de motieven van de ander, en ervaar een daarmee een verrijkend gevoel dat daarmee gepaard gaat.

Stel tijdens een conflict op de juiste manier goede en open vragen, daardoor kan de lucht opklaren en er helderheid en ruimte ontstaan.

Verdedig je niet met ja maar, dit komt neer op nee en zal je niet verder helpen!

Als je pijn of verdriet of woede ervaart tijdens een conflict, aanvaard die gevoelens dan en kijk er van een afstand naar, wees niet afhankelijk van die gevoelens, maar wees de meester over je gevoelens, laat je er niet door meeslepen, kijk er alleen onbevangen naar en wees er getuige van.

Heb de moed om eventuele schuld op je te nemen en je daarvoor te excuseren, zo sta je in je kracht en in je waarheid.

Als je bang wordt tijdens een conflict, stuur daar dan liefde naar toe. Liefde verdrijft alle angst. Waar liefde is kan geen angst zijn. Liefde is de grootste en sterkste helende kracht!

Als je geen conflict wil, dan heb je het al, als je niet wilt verliezen dan verlies je want je denkt aan verlies. Socrates zei: “Wil niet ergens vanaf willen, maar werk ergens naar toe”. Dus zeg niet: “Ik wil geen angst kennen”, maar zeg: “Ik wil liefde kennen”. Als je de confrontatie mijdt zal die op je weg komen. What you resist persists and grows in size zei Carl Gustav Jung. Caring enough to confront is een prachtig boek, geef je genoeg om iemand om de confrontatie aan te gaan met een kans op conflict of denk je: “Bekijk het maar, zoek het maar uit”, wat een liefdeloze houding is.

De Here Jezus sprak: “Wat je voor de minste hebt gedaan, heb je voor mij gedaan”. Je vriend is nog veel meer dan de minste en behandel hem of haar zoals je Jezus zou behandelen.

Woede tijdens een conflict is een straf die jij jezelf onbewust oplegt, tengevolge van (verondersteld) fout gedrag van je vriend.

Kennis van deze tips over conflicten heeft geen zin als het niet wordt toegepast. Succes ermee!


Heeft deze blog vragen bij je opgeroepen of vind je het fijn om hier eens met mij over te praten? 

Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707 of via credits: 020-2205414 box 1001

Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Hartelijke groet,

Henny