In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Van zwart-wit naar een kleurenpallet - zelfacceptatie

Al twee keer heb ik op het punt gestaan mijn boek door te sturen naar de uitgeverij, maar steeds word ik door mezelf tegengehouden om het toch nog maar eens te overlezen en de nodige aanpassingen te maken of de nodige puntjes op de “i” te zetten. Want wat als ik hierna te horen krijg dat ze mijn woorden tóch maar niks vinden? Heb ik vrees voor afkeuring? Na het lezen en het overlezen, betrap ik mezelf er steeds op dat mijn inhoud er écht wel staat en krijg ik steeds het gevoel dat mijn woorden zó herkenbaar zijn voor vele mensen die hier eveneens dagelijks mee te maken krijgen.

Zo kom ik terug op het punt om het manuscript door te sturen en denk ik opeens: “Misschien moet ik het nog eens doornemen” de twijfel slaat toe, de stemmetjes die in mijn hoofd spelen, hebben natuurlijk te maken met het verleden waar ik steeds opnieuw in contact kwam met het “niet goed genoeg zijn”. Verwijtende woorden waar ik op jongere leeftijd steeds mee in contact kwam, en die mij jarenlang achtervolgd hebben tot ik mezelf heb leren accepteren en corrigeren. Het is een vorm van PERFECTIONISME, het jezelf willen bewijzen aan de grote buitenwereld, terwijl er maar één persoon in je leven is waar je jezelf mag aan bewijzen… JEZELF!

Heerlijk om verliefd te zijn - Ivy

Jezelf accepteren, met al onze positieve en negatieve eigenschappen, waarom is dit zo moeilijk in de werkelijkheid? Ze vinden mij niet leuk, dus ik ben saai! Velen onder ons gaan dit veralgemenen en denken onmiddellijk zwart-wit, de basis voor perfectionisme! Ben ik wel normaal? Ik zie er raar uit! Ik had dit moeten kunnen, ik kan het niet en zal het nooit kunnen!

Natuurlijk kunnen we dit! Natuurlijk kunnen we onze innerlijke stemmetjes aan het zwijgen brengen. Deze innerlijke stemmetjes, zijn onze ervaringen uit ons verleden, het is ons ego die spreekt omdat we onszelf vasthouden aan een vast idee of een routine dat we onszelf aangeleerd hebben. Het zijn dialogen met onszelf waar we geraakt zijn door gedrag van anderen, maar waarin we onszelf absoluut kunnen corrigeren door ons nooit te laten afkeuren door anderen. Ons gedrag kan dan wel afgekeurd worden als we ons slecht gedragen, onze persoonlijkheid, hebben we zelf onder controle!

Waar het uiteindelijk over gaat is of we onszelf accepteren! We hebben allemaal positieve en negatieve eigenschappen! Het belangrijkste is dat je heel goed weet wat jouw positieve eigenschappen zijn en dat we elke dag opnieuw kansen krijgen om bij te leren om aan onszelf of mindere eigenschappen te werken. Waarbij we niet mogen vergeten dat perfectie niet bestaat. Als ik jou de vraag stel om jezelf te beschrijven, mag je best fier zijn over jouw mooie en sterke eigenschappen, vergeet ook niet jezelf te ACCEPTEREN als de persoon die soms angst heeft om beslissingen te nemen of de persoon die af en toe jaloers is. Het is een kunst hierin positief om te gaan met jezelf en jou hierin te corrigeren, nieuwe waarden te leren. Personen die dit onder de knie hebben, hebben minder last van psychische problemen, angsten, … en kunnen beter om met kritiek!

Bij psychische problemen of angsten gaan we in onszelf (al dan niet met hulp) de kracht en moed gaan verzamelen om ons hierover te helpen. Kritiek ontvang je van anderen, en heb je niet zelf onder controle wat er uit de mond van anderen komt. MAAR… we hebben wel zelf onder controle wat we met deze kritiek aanvangen. Of we kaatsen het af omdat we in ons zelfvertrouwen staan en je goed weet dat dit niet bij jou past of we gaan leren uit het stukje dat we kunnen leren van anderen… Hoe dan?

Het belangrijkste wat we hieronder kunnen accepteren voor onszelf is jouw eigen intentie! Wil je veranderen omdat je nog perfecter moet zijn voor de buitenwereld? Of komt jouw wil voort om te veranderen vanuit jouw waarde.

  1. Leg jouw focus dus niet steeds op jouw negatieve eigenschappen. Integendeel, elke dag kan je wel 1 succes of positieve eigenschap van jezelf opnoemen! Schrijf ze op.
  2. Ook personen die goed in balans zitten met hun zelf, hebben nog kwetsbare momenten. Als je geconfronteerd wordt met een kwetsbaar moment, en deze kritische stemmetjes in jouw hoofd beginnen op te laaien, probeer ze te negeren en zeker geen gesprek met ze aan te gaan! Ga hierna opnieuw jezelf positief benaderen door je een compliment te geven als je erin slaagt of jezelf te verbeteren waarin je nog kan groeien.

Jezelf verbeteren is ook een stap vooruit! Tenslotte is elk moment opnieuw, een nieuw moment om te groeien in jezelf!


Heeft deze blog vragen bij je opgeroepen of vind je het fijn om hier eens met mij over te praten?

Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707 of via credits: 020-2205414 box 1017

Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Hartelijke groet,
Joke