Chat via credits - 1 credit/min

Koop In-syn CREDITS

In-syn credits NL 0909-5010707 - €0,90/min 0909-5010707 - €0,90/min

Koop In-syn CREDITS

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS 02-8088058 VIA CREDITS

Koop In-syn CREDITS

Tips voor een gezonde en vreugdevolle relatie

Helaas is relateren vaak moeizaam, terwijl het toch dagelijkse vreugde zou kunnen zijn. Veel huwelijken komen in de problemen en ruim 1 op de 3 huwelijken strandt.  

Op school wordt ons niet geleerd hoe je een relatie of huwelijk moet onderhouden en verzorgen. Zoals een tuin regelmatig aandacht nodig heeft om tot bloei te komen, zo hebben relaties dat ook. Een belangrijke oorzaak van problemen binnen een relatie is dat mensen een rugzak uit het verleden met zich meedragen. Mensen met veel negatieve ervaringen in de jeugd hebben vaker relatieproblemen. Het is dan ook een goed idee, om oude, niet meer te gebruiken rommel uit die rugzak op te ruimen.

Ik wil graag enkele vrij eenvoudige tips meegeven, die makkelijk zijn te onthouden, omdat ze eigenlijk zo vanzelfsprekend zijn, maar we vergeten ze al te makkelijk. Er is zoveel dat je kunt doen om je relatie te verbeteren:

Zorg voor afwisseling

Zowel gelukkige als ongelukkige koppels kunnen na verloop van tijd kwetsbaarder worden door de sleur. Daarom is het een goed idee om te zorgen voor voldoende variatie. Bezoek een nieuw restaurant, doe samen een cursus of ga naar het theater. Nieuwe dingen ondernemen brengt meer leven in de relatie. Verwen elkaar met thee of koffie op bed en andere lekkere fijne kleine dingen.

Blijf ook goed naar je zelf kijken

Het gebeurt zo gemakkelijk dat je de ander meestal de schuld geeft van de dingen die misgaan. Kijk eerlijk naar je eigen rol en neem daar verantwoordelijkheid voor. Bied excuus aan als je fout zit. Durf toe te geven waar je eigen zwakke punten zitten.

Spreek uit wat je aan de ander waardeert

Vaak zijn we geneigd om de ander te wijzen op de tekortkomingen. We blijven stil als de ander iets goed doet. Je zou ook dagelijks een moment kunnen nemen om elkaar te vertellen wat je goed vindt aan de ander. Zo komt er een positieve energie in de relatie.

Raak elkaar aan

Geef regelmatig een knuffel. Geef een zoen bij thuiskomst. Masseer elkaar op gezette tijden. Door fysiek contact maak je oxytocine aan, waardoor de band met de ander hechter kan worden.

Wees eerlijk naar elkaar

Zelfs een klein leugentje om bestwil kan het vertrouwen in de relatie schaden. Vertrouwen is de basis van een relatie. Beter een klap van de waarheid dan een kus door een leugen. Door eerlijk naar elkaar te zijn, zal je relatie alleen maar sterker worden.

Maak tijd voor elkaar

Het is heel belangrijk om regelmatig echt samen te zijn. Zonder de kinderen en de smartphone. Geef elkaar ook echt de aandacht als je samen bent. Een goede tip is om wekelijks samen iets leuks te doen, waarbij je om de beurt de ander verrast met iets nieuws.

Behoud je eigen leven

Als je af en toe tijd apart van elkaar doorbrengt, behoud je je eigen leven en identiteit. Je blijft dan interessant voor elkaar en jullie hebben elkaar dan ook weer nieuwe verhalen te vertellen.

De bovenstaande tips kunnen erg helpen, maar het belangrijkste is toch wel… Een goede communicatie!

Als je de ander wilt vertellen hoe je je voelt, of als je iets niet fijn vindt, begin dan consequent je zinnen met ik. Zodoende houd je alles bij jezelf en kom je niet in de sfeer van verwijten. Je geeft dan ook ruimte aan de ander om te zeggen wat gezegd moet worden. Onthoud ook dat de ander jou een spiegel geeft, ook van je schaduwkanten.

Blijf! Loop nooit weg. Maak stiltes in een heftige discussie. En ga regelmatig samen terug naar het moment waarop je zeker wist dat je samen wilde zijn. Want daarin ligt de liefde verankerd.


Is het bovenstaande herkenbaar voor jou en zou je hier wel eens over willen praten?

Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707, box 1012. Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Met iefde, Helma