In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Spinnenvrouw

Spinnenvrouw als mythisch symbool voor de aardemoeder en de wijze in jou.

Zij kent het verleden, heden en de toekomst.

Archane was een zeer begaafd weefster. Ze was hier zo goed in dat ze vanuit haar arrogantie vond dat ze beter weefde dan Athena, de godin van de wijsheid. Ze daagde haar uit voor een wedstrijd, de winnaar zou geëerd worden en de verliezer zou nooit meer mogen weven.

spinnenvrouw weven

Athena presenteerde zichzelf als een oude vrouw. Tijdens de wedstrijd onthulde Athena haar ware identiteit aan het trotse meisje. Athena maakte een stuk waarin de mensen gestraft werden voor hun lasterende acties tegen de goden.

Archane echter maakt een tapijt waarop 21 scènes werden afgebeeld waarin de schandelijke momenten van de goden (Zeus) werden uitgebeeld. Ondanks dat Archane de goden bespotte moest Athena toegeven dat haar werk meesterlijk was.

In een vlaag van woede vernietigde ze haar werk. Arachne raakte in een depressie en besloot zichzelf op te hangen. Athena wist dat echter toch te voorkomen en redde haar leven. Ze was echter nog steeds boos om haar goddeloze actie en sprak een vloek uit omdat ze haar leven gered had. Archane zou voor eeuwig aan een koord moeten bungelen en haar nageslacht zou haar voorbeeld zijn. Haar straf zou voor eeuwig duren!

Ovidius schrijft in zijn boek ‘Methamorphoses’, dat al haar haren eraf vielen, haar neus en oren verdwenen en haar hoofd en romp krompen. Haar vingers werden lange dunne benen en haar andere delen verdwenen in haar buik. Uit haar buik kwam nu een ragfijne draad waar vanuit Arachne als een spin haar web weefde. Het touw waarin ze hing verweefde Arachne tot een ingewikkeld web zodat ze zich kon verbergen voor Athene.

Arachne werd aldus zo half mens, half spin.

Er zijn diverse versies van dit verhaal waarin de ene keer het probleem werd gezien als door de arrogantie van Arachne maar de andere keer het probleem werd gezien door de jaloezie van de goden die zagen dat de mens, een gewone sterveling op zijn minst zo goed kon zijn als de goden.

Spinnen worden wereldwijd gezien als de scheppers van het universum maar ook van de vernietigers. De spin wacht rustig af in haar web tot haar prooi komt en dood deze dan met haar gif. Ze zit in het midden van haar web en bestuurd via haar snaren het universum. In de Egyptische mythologie is ook Neith, spinster en weefster van het lot.

Neith was net als Athena een maagd. Bij verschillende inheemse Noord- Amerikaanse stammen zoals de Navajo, Keresan en Hopi is zij degene die ons het leven geeft en ons haar wijsheid leert. Ook bij de Maya is Ixcel de wevende Godin die met haar wervelden druppel-as de beweging in het universum controleerde. De Azteekse Teotihuacan, lijkt in de mythologie ook verwant te zijn aan de grote spin.

In Griekenland waren de drie Morai, in het wit geklede vrouwen, de personificaties van in van jouw lotsbestemming. Clotho is de godin geboorte, Moirae van het heden en de levensdraad en Atropos knipt jouw draad door van de dood.

In de vedische filosofie wordt Indra’s web gezien als een metafoor dat wij door de draden van het web allemaal met elkaar verbonden zijn. Het web houd de sluiers van illusie voor ons verborgen. De realiteit wordt verborgen door de sluiers van illusie.

Zelfs in onze huidige tijd hebben wij termen zoals: web-spin en World, Wide Web waardoor wij allemaal met elkaar in verbinding staan.

Zo kunnen wij van deze oude mythische verhalen leren dat het leven cyclisch is en de archetypische spin kan zowel voor de vernietigster als de nieuwe creatie en geboorte staan. Zo ook mogen wij leren om het oude los te laten, de dood en of verlies te omarmen zodat nieuwe deuren geopend kunnen worden.

De spin leert ons ook dat verleden, heden en toekomst met elkaar verweven zijn en pas als we stil worden en in het centrum van ons web gaan, kunnen we onze richting gaan voelen in onze harten en buik. Zij is onze gids en staat ook voor de wijze die weet dat wat komen gaat ons hogere doel dient. Ze omarmt wat komt en schouwt in haar binnenwereld en weet wat haar te doen staat.


Heb je na het lezen van mij blog vragen of wil je het hierover hebben?
Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707 of via credits: 020-2205414 box 1019

Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Sophia