In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Eigenwaarde

Van de 10 boodschappen die we in onze jeugd kregen waren er 9 negatief en dat werkt door op ons gevoel van eigenwaarde.

Er zijn twee uiterste reacties: minderwaardigheid of meerderwaardigheid/arrogantie en ze zijn beide pathologisch er moet wat aan gedaan worden.

Schiller zei: ’Je eigenwaarde dat bepaal je zelf’ maar velen onder ons hebben in plaats van eigenwaarde eerder ‘anderenwaarde’ Veel van onze later eigenwaarde wordt in de kindertijd gevormd, we nemen de toen aangeleerde overtuigingen en visies ons leven lang mee en toetsen ze niet op hun onwaarheidsgehalte Een mooi voorbeeld van ‘anderenwaarde’ is het verhaal van Inayat Khan in z’n jonge jaren.

Een monnik zei toen ‘murshid’ tegen hem dat meester betekent en z’n ‘eigenwaarde’ steeg, z’n ego zwol op en toen hoorde hij de monnik tegen een zwerver ook murshid zeggen en net zo snel als het gestegen was daalde de eigenwaarde weer het was dus anderenwaarde. Een kennis van me zei heel trots dat z’n psychiater had gezegd dat ie niet gek was en dat is ook weer anderenwaarde.

Blog Eigenwaarde van Henny, In-Syn

De psycholoog, dokter of leraar heeft gezegd dat je goed bent en dan voel je je even goed maar het komt niet van binnenuit het heeft geen intrinsieke waarde.

De Tolteek en Sjamaan Don Miguel Ruiz zei: ’Vat niets persoonlijk op’ Blijf in een spirituele eigenwaarde, waarin je niet meer maar ook niet minder bent dan een ander, waarin je je verbonden voelt met het geheel, met de kosmos, met God.

Jezus zei: ’Ik en de Vader zijn één’ en voelde de verbondenheid die met eigenwaarde te maken heeft. Wat je tegen jezelf zegt. Je ‘selftalk’ is van groot belang voor je eigenwaarde. Als je jezelf oké vindt zoals je bent. Tevreden bent en dankbaar voor alles. Dan ben je in vrede met jezelf (in harmonie) en zul je ook anderen respecteren.

Ik las ooit dat als je jezelf respecteert de behoefte verdwijnt om anderen te veranderen.

De paradox is dat als je jezelf volledig aanvaardt de grootste veranderingen en transformaties zich voordoen. Er zijn dan geen blokkades en uit verdedigingsmechanismen meer en als jij verandert, verandert je hele wereld om je heen. Het is het wonder dat ik zelf aan den lijve heb ervaren!

Je onderbewuste is 10x zo sterk als je bewuste. Dus als je bewust besluit om jezelf te waarderen en voor een gezonde eigenwaarde te kiezen. Maar je onderbewuste anders geprogrammeerd is dan gaat het feest niet door en zal gebeuren wat het onderbewuste wil. Je saboteert dan je eigen doelstellingen en ondermijnt die zonder het te beseffen.

Je bent niet ‘Clear’ zoals Joe Vitale het noemt. We programmeren het onderbewuste dagelijks door de contacten die we leggen, de beelden die we op straat en op tv zien, de geluiden die we horen en dat kan zowel positief als negatief zijn zonder dat we ons ervan bewust zijn.

Psychische hygiëne is dus heel belangrijk. Er is een oud Cherokee verhaal. Een Indiaan vraagt aan het opperhoofd: ‘In mij heb ik een wolf van het goede en een wolf van het kwade, welke wolf zal er winnen?’ Het opperhoofd antwoord: ’De wolf die je voeding geeft!’. Een laag gevoel van eigenwaarde is een belediging aan het adres van God, de schepper. Je zegt daarmee impliciet dat God een fout heeft gemaakt in jouw geval.

Emerson zei dat we het meeste behoefte hebben aan iemand die ons laat doen wat we kunnen. Zoek een personal coach als het met je eigenwaarde niet zo goed zit en dat is niet iemand die jou gaat vertellen wat je moet denken, doen en/of voelen want dan ben je afhankelijk en voel je je nog minder waard omdat je alles gezegd moet worden. Het zal iemand moeten zijn die op gelijkwaardige basis wil werken en als een vroedvrouw de antwoorden uit je haalt en je liefheeft.

Als iemand je ongevraagd advies geeft plaatst hij of zij zich niet alleen nogal arrogant boven jou maar zegt ook nog een impliciet dat je er niet zo best aan toe bent dat je z’n raad hard nodig hebt. Leren tegen jezelf te zeggen: ‘Ik hou van mezelf zelfs al voel ik me nu niet goed’. De liefde is de grootste genezende kracht. Jezus wist daar alles van en heeft gezegd dat wij hetzelfde kunnen als hij en zelfs nog meer!.

Onderzoek ook je overtuigingen.

Een uitspraak is: ‘Zij die zeggen te kunnen en zij die zeggen niet te kunnen hebben allebei gelijk!’ Als je denkt dat het onmogelijk is om te transformeren blokkeer je daarmee je ontwikkeling en zal het inderdaad niet lukken. Velen van ons vechten met zichzelf, met hun sub-persoonlijkheden en zijn niet heel.

Ze vechten tegen het donker en geven het daarmee aandacht en alles wat je aandacht geeft dat groeit en dan komt er nog meer ellende. Je mag het licht aan doen van je bewustzijn en zien wat is. Zonder jou is God, de schepping niet compleet! En vergeet niet dat iedereen altijd gelijk heeft.

Als iemand zegt dat je niet deugt dan let hij of zij vooral op wat er mis is met je en er is altijd wel een stok om mee te slaan omdat we nu eenmaal niet perfect zijn. Zo iemand is je leermeester om tot eigenwaarde te komen. Bij eigenwaarde is ook de ‘locus van controle’ belangrijk. Als je een externe locus van controle hebt leg je de schuld en de verantwoordelijkheid bij de ander, bij de overheid, de wereld, God, etc. Je bent dan slachtoffer van je omstandigheden en dat is fnuikend voor je eigenwaarde. Bij de interne locus van controle ben je eerder meester over jezelf en heb je een invloed op je omstandigheden.

Onderzocht is dat mensen met een interne locus van controle zelfbewuster zijn, meer succes en geluk in hun leven kennen. Ergens heel goed in worden is ook een goed recept voor een goed gevoel van eigenwaarde en als je goed naar jezelf kijkt vind je altijd wel iets waar je heel goed in bent en dat kun je dan verder tot ontwikkeling brengen.

Op m’n WC hangt m’n uitspraak: ‘Hoe minder mensen weten hoe meer ze denken te weten’. en dan sta je niet meer open voor nieuwe informatie, ga je niet meer op onderzoek uit, toon je geen interesse, ben je meer dood dan levend en hecht je meer aan je gelijk dan je geluk. Bovendien val je de mensen lastig met je ongevraagde adviezen want je weet het immers zo ‘goed’.

Dat is verstoppertje spelen voor jezelf en werkt zelf vervreemdend en zo kom je tot arrogantie en nooit tot een gezonde spirituele eigenwaarde. Sereniteit is een sleutelwoord, niet onder de indruk raken van lof of blaam, maar standvastig maar ook flexibel blijven. Geen erkenning van buiten zoeken.

Lao tse zei het 500 jaar voor Christus heel mooi, hij zei: ’Ik heb geen respect nodig want ik respecteer mezelf’ en dit is een gezonde houding.

In deze tijd zijn veel mensen heel druk en rennen van het ene naar het andere, daarover zei Lao tse: ’Plan uw hele dagen vol en er is geen enkele kans op leven’, nog heel actueel lijkt me.

Als je eigenwaarde kan worden aangetast door anderen geef je de macht over jezelf uit handen en laat je je makkelijk manipuleren en koeioneren en domineren. Een aforisme dat ik tegenkwam zegt het heel mooi: ’Sommigen spelen in hun eigen leven nog niet eens de hoofdrol!’

Jij bent de belangrijkste persoon in je leven en dat is niet egocentrisch maar gewoon een feit. Als je vergeet aan jezelf te denken zorg je niet goed voor jezelf en vloeit daar een lage eigenwaarde uit voort. Dienstbaarheid is heel goed zolang het niet ten koste gaat van jezelf maar voortkomt uit een overvloeien van je wezen, vanuit de overvloed waarvan je veel te geven hebt.

Schuldgevoelens zijn dodelijk voor een goed gevoel van eigenwaarde. Geef niemand de schuld ook jezelf niet. Je intenties waren goed. Mijn ervaring is dat in 99% van de gevallen de intenties van de mensen goed zijn en ik ben daar altijd in bevestigd.

Als een ander boos op je wordt is dat niet altijd jouw schuld, je triggerde de boosheid die al in die ander zat en nu naar buiten komt. De ander is verantwoordelijk voor zichzelf en jij mag ook je eigen verantwoordelijkheid nemen en een mede-schepper worden.

Er zijn mensen die er genoegen in scheppen om anderen boos te maken om hun eigen boosheid niet te hoeven voelen, die mensen mag je daar bewust van maken Tegen Wayne Dyer hebben ze vroeger gezegd dat hij niet kon schrijven en dat spreken in het openbaar al helemaal niet voor hem weggelegd zou zijn. Hij trok zich daar niks van aan en werd een bekend spreker en bestseller auteur.

Er zijn altijd wel mensen die wat op je aan te merken hebben en je zo nodig moeten ‘verbeteren’. Laat dat niet toe! Zeg daar ferm: ‘nee, dank je tegen’ want het ondermijnt je eigenwaarde als je je door een ander laat sturen. Je intuïtie, je innerlijke stem(zie m’n artikel daarover) is de Bron waar je in stilte naar kunt luisteren en altijd de goede antwoorden heeft.

Een ware leraar zal je daarop wijzen, zodat je je eigen antwoorden gaat vinden en daarmee bouw je je eigenwaarde juist op. Door middel van meditatie komt je in contact met je innerlijke stem. Visualisaties kunnen ook goed werken. Je negatieve denken opsporen en ontdekken dat het leugens zijn die je jezelf vertelt en ze dan ompolen naar positieve gedachten over jezelf en je komt tot een gezonde eigenwaarde. Hetzelfde geldt voor negatieve gevoelens. Laat gevoelens er gewoon zijn en plak er geen etiket op het zijn gewoon energieën. Ik mag van mezelf best een keer boos worden of verdrietig en noem dat niet negatief.

Als je zoals Maslow het noemde een ‘deficiency-motivated’ persoon bent kom je altijd tekort en kijk je naar tekorten, hoeveel je ook hebt daar kijk je dan niet naar. Dan zit je volop in het ego dat onverzadigbaar is en dan moeten we zeggen e-go!, hij mag gaan en dan komt er vanzelf een eind aan de hebberigheid die ons zo kwelt. Als we een gezonde eigenwaarde hebben dan nemen we niet maar geven we en delen we en zijn we ook bereid om te ontvangen.


Ik hoop dat je m’n boodschap hebt ontvangen dat je jezelf wat waard mag vinden en dat doorgeeft en het deelt met anderen.
Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707, box 1001.  Via credits: 020-2205414.

Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Henny