In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Eenzaamheid, pijn en verdriet

'Ik ben natuurlijk eenzaam', zegt ze tegen me, en even later: 'ik ben natuurlijk al veel te oud'.

Terloopse zinnetjes in een verhaal over eenzaamheid, pijn en verdriet. Ze vertelt me dat ze zo moe is, om als een jakhals in haar relaties en vriendschappen en contact met haar familie te moeten zijn, altijd maar te moeten jagen op waarheid en eerlijkheid en liefde. En hoewel ik haar pijn en verdriet voel, voel ik ook dat dat meer de weerklank is van iets dat al bijna voorbij is dan dat het werkelijk van nu is. 

Ik voel dat haar omgeving niet meer bij haar past, de mensen en situaties waar ze mee te maken heeft is ze eigenlijk ontgroeid. En ik voel dat ze héél dichtbij zichzelf is, en hoe mooi haar hart is. Ik vertel haar dit, en ik vraag haar om goed op te passen welke woorden ze voor zichzelf gebruikt. Want ik voel weliswaar haar pijn van eenzaamheid, maar ik voel ook hoe dichtbij ze heelheid is, en hoe puur ze is. En dan haar leeftijd, ze loopt tegen de zestig. Is dat rot-oud, zoals ze het zelf zegt? Ik voel hoe jong en onschuldig haar ziel is en zet dat tegenover haar pijn over haar leeftijd.

Woorden hebben kracht. En dingen over jezelf zeggen als als 'ik ben natuurlijk eenzaam' en 'ik ben natuurlijk rot-oud', maakt dat je je ook zo gaat voelen, zo gaat zijn. Ze snapt me direct, en ik voel hoe de woorden die ik er tegenover zet (onschuld, dicht bij jezelf zijn, puurheid) haar goeddoen. Tot slot wil ik ook die jakhals niet laten lopen. Ze wil geen jakhals meer zijn, zegt ze, en ik vraag haar welk dier ze dan wel zou willen zijn.

Een dolfijn, weet ze meteen.

We benoemen de kwaliteiten van de dolfijn. Een dolfijn is elegant, houdt van spelen, is slim en is graag met gelijkgestemden. Kijk of je het beeld van de dolfijn voor ogen kunt houden, vraag ik haar, en laat die jakhals maar gaan. Ze is tot rust gekomen en gaat met nieuw vertrouwen de dag weer in.


Heeft deze blog vragen bij je opgeroepen of vind je het fijn om hier eens met mij over te praten?

Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707box 1028. Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Hartelijke groet,

Laura