In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Eenzaam met kerst 

Het is nu half december en de kerstdagen zijn bijna daar. Ik bemerk dat ik terugdenk aan de tijd waarin de kinderen nog klein waren en we als gezin, meestal samen met familie, kerst vierden. Wat een geweldige tijd was dat, als ik daaraan terugdenk krijg ik een glimlach op mijn gezicht.

Eenzaam met kerst van Anne

Gescheiden ouders en alleen / eenzaam met kerstdagen
Op een bepaald moment veranderde alles in ons leven, we gingen scheiden. Een drama voor het hele gezin, wat een verdrietige periode en kerst was voor altijd anders.
Doordat ik alleenstaande moeder was, had ik weinig tijd vrij om een nieuw sociaal leven op te bouwen. Ik weet dat ik ook ervoor had kunnen kiezen om tijd vrij te maken voor mijzelf, zoals mensen weleens zeggen. Je bent zélf ook belangrijk. Ja dat wist ik heus wel, ik kon het niet omdat ik zo moe was van alles, dat ik blij was dát ik het leven had. Ik wilde niet opnieuw gekwetst worden en ben selectief geworden met wie ik in mijn leven toelaat. 
Om het voor de kinderen zo makkelijk mogelijk te maken met de kerstdagen, er waren nu immers ook gescheiden kerstdagen, stelde ik voor om altijd kerst bij mij te vieren op kerstavond. Dan hoefde ze met mij geen rekening te houden met de kerstdagen. Deze afspraak staat nu nog steeds, de keerzijde is dat ik vaak met de kerstdagen alleen ben…

Verdrietig met kerst
Ik weet nog goed hoe ik de eerste jaren ben doorgekomen, ik had weinig geld voor alle daagse dingen tot mijn beschikking. Het grootste gedeelte ging op aan de vaste lasten en aan eten en drinken voor de kinderen, als ze bij mij waren. Ik zorgde altijd eerst voor hen en had amper iets over om zelf te besteden. Ik was allesbehalve zielig, wel verdrietig dat mijn leven zo was gelopen.
Als ik dan alleen was met kerst, was het eigenlijk wel een tranendal….tot het moment dat ik besloot dat dit niet meer zo kon doorgaan.
Maar ja, wat dan en hoe dan?

Eenzaam met kerst van Anne

Beter omgaan met eenzaamheid met kerst – Tips
-    Ik bedacht mij dat de kerstdagen ook gewoon dagen zijn met 24 uur en die gaan net zoals alle andere dagen gewoon voorbij. De quote; ‘niemand mag met kerst alleen zijn’ is ook maar bedacht. 
-    Ik bedacht mij dat de kerstdagen die ik wél samen met anderen vierde mij soms ook een dubbel gevoel opgeleverd hadden. Het was gezellig en ik voelde mij toch ook alleen, ik had immers geen geliefde aan mijn zijde en zag hoe andere verliefde koppels liefdevol naar elkaar keken. Ik besefte mij dat het mij minder energie kostte als ik het zelf gezellig maakte thuis. Ik maakte het aangenaam voor mijzelf en genoot/geniet daar ook van.
-    Ik hoefde mij niet meer te verzetten tegen emoties als ik alleen thuis was. Ik kon ze laten komen of iets gaan doen wat mij uit de emotie haalde. Bijvoorbeeld lekkere muziek, die ik op voorhand had uitgekozen en die ik associeerde met die momenten waarop ik op mijn best was. Ik stond dan op en zong en danste vol enthousiasme mee en weg was de emotie.
-    Met de kerstdagen besteed ik extra aandacht aan mijzelf, ik koop lekkere en gezonde voeding. Ik lust ook wel een drankje hoor, in de avond kan ik genieten van een glaasje. Sommige mensen vinden het vreemd dat ik een glaasje drink als ik alleen ben. Ik leg ze dan uit dat ik het genieten van een glaasje drank niet heb gekoppeld aan het samen met mensen drinken. Wél wil ik opmerken dat alleen drinken voor degene die verslavingsgevoelig zijn niet aan te bevelen is. En een glaasje is dan ook een glaasje en niet een aantal.  
-    Maak een paar keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur tot een uur, als dit fysiek mogelijk is. Het liefst in de natuur en kijk goed om je heen en geniet. Groet de mensen die je tegenkomt, het kost niets en je hoort jezelf praten en wellicht is jouw groet wel het eerste wat die persoon hoort die dag. Je bent niet de enige die alleen is, wees lief voor elkaar.
-    Bel iemand op waarvan je weet dat diegene ook alleen is, je maakt die persoon ook blij met je interesse en bovendien kan het jezelf een goed gevoel opleveren.
-    Sommige mensen zeggen dat het goed is om je emoties te delen met anderen. Ik vind het zelf prettig om mijn emoties meer af te houden, dan om uit te huilen. Dat wil niet zeggen dat ik niet huil of mijn emotie niet wil delen. Het verleden kan ik niet veranderen, ik kan wél iedere kerst opnieuw beslissen om minimaal neutraal in emotie de kerst tegemoet te treden. Als het een positieve ervaring wordt, is het helemaal super!
-    Ik heb geen verwachtingen meer met de kerstdagen, ik blijf meer in het nu en ervaar en geniet van ieder moment. Alleen of niet, alles is goed zoals het is.

Ik wens dat je van komende kerst een goede ervaring gaat maken. Maak een plan, maar beter nog; doe het deze kerstdagen eens anders en ga de uitdaging aan om het een positieve ervaring te laten zijn. Hoe klein de verandering ook is, er gebeurd iets.
Als je toch van je af wil praten, weet dan dat ik en mijn collega consulenten een groot gedeelte van de kerstdagen online beschikbaar zijn.

Eenzaam met kerst van Anne

Tips bij eenzaamheid
•    Zorg goed voor jezelf. De feestdagen hangen samen met veel en lekker eten, drinken en meestal weinig beweging. Daar word je moe van, want je lichaam heeft al zijn kracht nodig om alles wat je binnenkrijgt te verwerken. Hierdoor kun je je futloos voelen en blijft er weinig energie over. Het is niet erg om te genieten en straf jezelf ook zeker niet als je teveel hebt gegeten, maar wees je wel bewust van de impact van jouw lichamelijke welzijn op je mentale staat. Probeer ook voldoende te bewegen, door te wandelen of fietsen, en je gezonde gewoontes na een paar dagen weer op te pakken. Dat doet niet alleen je lichaam, maar ook je geest goed.


Als je de behoefte hebt om je situatie en gevoelens te delen en/of inzichten en advies in wil, voel je dan van harte welkom.

Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707 of via credits: 020-2205414 box 1010

Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Liefs Anne