In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Spiritualiteit - Geloof en bijgeloof

Spiritualiteit, religie, bovennatuurlijke krachten...?

Er is een duidelijk verschil tussen spiritueel zijn, religie en bijgeloof. Als je het hebt over spiritueel zijn, dan gaat het over dingen die met je geest te maken hebben. In het Latijn wordt  “de geest”- “spiritus” genoemd. Al heel in het begin, in de oertijd bestond er al een vorm van het begrip spiritualiteit dat uitgegroeid is naar de vele religies en spirituele stromingen die we nu op deze wereld kennen. Mensen hebben altijd het besef gehad dat er iets was dat zij niet kon bevatten en dit probeerde men toch te verklaren en in te vullen. Maar het begrip spiritualiteit is heel breed. Het spirituele wordt op veel manieren gebruikt. Het heeft zowel met religie als bovennatuurlijke krachten te maken, of de ontwikkeling van jezelf, ook wel ‘spirituele groei’ genoemd. Het kan ook een zoektocht naar wijsheid en innerlijke rust en vrede zijn. De nadruk ligt dan op de persoonlijke en innerlijke ervaring.

Spiritueel hoefijzer, kavertje vier en lieveheersbeestje

Spiritualiteit kan ook het geloven in het bovennatuurlijke en het ogenschijnlijk onzichtbare zijn. Spirituele zaken kunnen we meestal niet fysiek zien, vastpakken en doorgronden, we zullen het moeten geloven en soms kunnen we even een stukje ervaren.  Veel mensen geloven in bovennatuurlijke zaken zoals contact maken met gene zijde, helderzienden en paragnosten, mediums, aardstralen, de invloed van planeten, de invloed van mineralen en kristallen, alternatieve geneeswijze, buitenzintuiglijke zaken, aura, hand lezen, magie, kaartleggen, toekomst voorspellen en nog zoveel meer.

Bijgeloof is een niet op een godsdienst gebaseerd geloof. Meestal draait bijgeloof rond bovennatuurlijke krachten of machten. Bijgeloof gaat vaak over voorwerpen en symbolen. Bijgeloof is verspreid over de hele wereld, al eeuwen lang. Als je bijgelovig bent dan betekent dat, dat je in niet natuurlijke krachten bent gaan geloven die invloed kunnen hebben op toekomstige gebeurtenissen. Er zijn handelingen die je kan verrichten (rituelen uitvoeren)en bewegingen die je kunt maken, die de krachten dan op kunnen roepen. Veel van deze rituelen zijn er om geluk af te dwingen of om een ongeluk tegen te gaan. Bijgeloof had vroeger een belangrijke rol in het leven. Toevalligheden werden namelijk verklaard door bijgeloof en iedereen kon ongeluk op deze manier afwenden. Het is waarschijnlijk ontstaan doordat mensen verbanden hebben gelegd tussen dingen, ook wanneer er geen verband is. Er is vaak een lastig verschil tussen geloof en bijgeloof.

Spiritueel bijgeloof een zwarte kat

Veel mensen in Nederland geloven nog steeds, bijvoorbeeld dat er een ongeluk kan gebeuren op vrijdag de dertiende of wanneer je een zwarte kat ziet. Of wie over veel voorspoed praat moet dat afkloppen op ongeverfd hout.

Enkele andere voorbeelden van bijgeloof waar wij allemaal weleens van gehoord hebben zijn:
Getallen
Één van de bekendste vormen is de angst voor verschillende getallen, vooral voor het getal 13. Sommige hotels en/of ziekenhuizen hebben geen 13e verdieping of kamer en in vliegtuigen is er vaak geen 13e rij stoelen. De angst hiervoor wordt Triskaideka fobie genoemd.
Vrijdag de dertiende wordt ook gezien als een ongeluksdag. Op die dag gaan de mensen vaak niet werken om ongeluk te voorkomen. Andere mensen zijn er juist van overtuigd dat het een geluksgetal is en denken dat het gerucht verspreid is dat het een ongeluksgetal zou zijn, zodat er bijvoorbeeld op de dertiende rij nog plaats is voor de slimmeriken. Prins Bernhard beschouwde het als zijn geluksgetal en reed rond met als Kenteken: AA-13.

Ladders
Veel mensen zijn bang om onder een ladder te lopen. Een schuine ladder vormt namelijk een driehoek met de grond en de muur. Omdat dit het symbool van de heilige Drie-eenheid (De Vader, De Zoon en De Heilige Geest) is, vonden onze voorouders het een zeer oneerbiedige daad. Deed je het toch, werd je beschuldigd van duivelaanbidding en verering. Later ontwikkelde dat zich tot dat wie onder een ladder liep, ongeluk over zich af riep of zou door de dood getroffen kunnen worden. Een vrouw zou binnen een jaar nooit trouwen.

Hoefijzers
Hoefijzers staan vooral bekend als geluksbrengers. Sommigen zeggen dat je ze met de open kant naar boven moet hangen, dan 'vangen ze ‘ het geluk'. Zij zeggen dan dat als je ze ondersteboven hangt het geluk er uit valt.

(Zwarte) Katten
Veel mensen zijn bang voor zwarte katten. Dit omdat zwart de kleur van de dood is en omdat een kat 'een belichaming van de duivel' is en dus onder andere heksen in katten veranderden. (Zwarte) Katten spelen nog steeds vaak de slechterik in kinderverhaaltjes. Denk maar aan Tom & Jerry (Tom) of De Smurfen (Azraël). Iets minder bekend is dat als je katten te dicht bij je mond houdt ze je adem zouden weg nemen..
In Engeland is het juist omgedraaid, daar brengen zwarte katten juist geluk en witte katten ongeluk.

Klavertje vier
Klavertjes vier zijn moeilijk te vinden en zouden dus geluk brengen. Als een meisje een klavertje in haar rechterschoen doet, zal ze trouwen met de eerste man die ze tegen komt..
Klavertjes vijf zouden juist ongeluk brengen.

Wimpers
Als er een wimper uitvalt, dan zou je als je hem wegblaast, een wens mogen doen. De reden hiervoor is niet bekend.

Spiegels
Als je een spiegel breekt, brengt dat zogezegd 7 jaar ongeluk. Dit komt uit het oude Romeinse Rijk, volgens de overgave is een spiegel zou een reflectie van je ziel, dus als je een spiegel breekt, breek je je ziel. Alhoewel scherven geluk brengen, geldt dat niet voor die van een spiegel, maar bijvoorbeeld van serviesgoed. Volgens het oude Amerikaanse bijgeloof kon een jonge, ongetrouwde vrouw om middernacht op Halloween/Allerheiligen haar toekomstige echtgenoot in een spiegel zien. Daarvoor moest ze wel voor de spiegel staan met een brandende kaars in de hand.
Als er een schilderij dat van de muur af valt, dan komt er iemand te overlijden in de familie.

Lieveheersbeestjes
Als er lieveheersbeestjes op je komen afvliegen, brengt dat geluk. Ze dood maken brengt groot ongeluk, en als je ze  vertrapt  brengt dat regen zeggen verschillende verhalen.

Maretak
Bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant. Ook zegt er een verhaal dat als je onder een maretak staat je straffeloos gekust mag worden. Dus dit bracht geluk.

Bermudadriehoek
In de buurt van de of in de Bermudadriehoek verdwenen veel boten en vliegtuigen op mysterieuze wijze. Sommigen zeggen dat het komt door tsunami's of hevige onweersstormen, anderen denken aan buitenaardse wezens of onheilspellende magische krachten.


Spirituele betekenis van een vlinder

Maar weet je: pas als je in dit alles niet gelooft en anderen wel, is het voor jou bijgeloof. Als je er in gelooft is het geen bijgeloof, maar geloof of een overtuiging.

Heb je vragen over mijn blog?
Je kan mij bereiken via de website van In-syn, ik help je graag verder.

Liefs Jade.