In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Meditatie en Boeddha

Meditatie, wat is mediteren?

Mediteren is een verstandelijke en/ of spirituele techniek voor het ontspannen van de rusteloosheid van je geest en deze te bevrijden van spanningen en stress. Men wil er vaak gemoedsrust mee bereiken maar ook innerlijke rust en spiritueel ontwaken. Tijdens een meditatie richt je jouw totale aandacht naar binnen, op en in jezelf. Je concentreert je met jouw gedachte op een vast punt, idee of een vorm van bewustzijn. Veel mensen hebben de neiging om zich constant af te laten leiden door nieuwe en andere gedachten. Het is de bedoeling om dan telkens weer jouw aandacht terug te brengen naar waar jij met je aandacht op gericht was. Zeker in het begin is dit moeilijk, maar zal uiteindelijk door middel van oefenen wel gaan lukken.
Het doel van mediteren is om jouw geest te bevrijden uit de onderbewuste dwangmatige gewoonte om steeds maar weer te denken. Hierdoor zorg je voor innerlijke vrede, vrijheid en het bewustzijn van wat er werkelijk speelt en wat belangrijk is. Het geeft uiteindelijk rust.

Meditatie wordt overal ter wereld in verschillende vormen beoefend. Je hoeft geen monnik of kluizenaar te zijn of in volledige afzondering te leven. Iedereen kan mediteren in het dagelijkse leven toepassen. Ook hoef je geen bepaald geloof aan te hangen of speciale kleding te dragen of een bepaalde levensstijl er op na te houden.
Er zijn veel verschillende technieken en tradities bij het mediteren. Sommige mensen visualiseren zich dingen, plaatsen en situaties en anderen herhalen alleen maar mantra’s. Andere technieken richten zich op de ademhaling of bijvoorbeeld een kaars. Het overstijgt alle verschillen zoals geloof, land en cultuur.

Eén van de vormen van meditatie heet Transcendente Meditatie. Transcendente Meditatie ontwikkelt het volledige vermogen van jou en van ieder mens. Onderzoek bewees dat het stress en angst vermindert. Men ervaart meer innerlijke rust en geluk, de gezondheid verbetert en creativiteit en succes groeien. Je hoeft maar 20 minuten per dag te mediteren, gewoon zittend op een stoel. Het is makkelijk te leren en mensen uit alle lagen van de bevolking mediteren op deze manier. Het draagt bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling.
Meditatie helpt mensen om emoties te overwinnen en in plaats daarvan een kalme, vredige geest te krijgen en een gezond en stressvrij lichaam. Bij dagelijkse beoefening wordt dit een solide gemoedstoestand.

Meditatie medeteren innerlijke rust In-syn


Verschillende voordelen van meditatie kunnen zijn:

  • Spiritueel – Bewustzijn groeit, harmonie ontstaat, persoonlijke transformatie, realisatie van je eigen ik.
  • Mentaal – Emotionele stabiliteit, angst, minder spanning en onrust, geluk neemt toe,  meer intuïtie, helderheid, focus en gemoedsrust.
  • Lichamelijk – lagere bloeddruk, beter immuunsysteem, meer vitaliteit, betere slaap en betere algemene gezondheid.

Boeddha

Siddhartha Gautama Boeddha was een spiritueel leider op wiens leer het boeddhisme is gebaseerd. Hij leefde waarschijnlijk van ca. 450 tot ca. 370 v.Christus, in Nepal, India. Hij werd geboren als de zoon van een koning en het ontbrak hem nergens aan. Hij had alles wat hij zich maar kon wensen. Maar toch leed hij aan de zelfde gevoelens als alle anderen. Hij was niet tevreden. Hij voelde zich leeg van binnen. Hij studeerde met de beste leraren die de koning hem gaf, maar ook dat gaf hem ook geen tevreden gevoel. Daarom vertrok hij, om te studeren met de religieuze leraren van zijn tijd. Zo leerde hij ook mediteren. Uiteindelijk trok hij zich in eenzaamheid terug en vond hij een manier om gelukkig te worden en te blijven, toen hij 35 jaar oud was. Daarna ging hij het hele land door en leerde anderen wat hij had gevonden, het pad naar blijvend geluk. Hij had veel leerlingen.
Toen hij 80 was stierf hij. Hij liet een complete en erg uitgebreide leer achter. Het laat veel zien over hoe de wereld werkt, en waarom alle pogingen gelukkig te blijven leven, altijd mislukken. Men noemde hem Boeddha wat “De Verlichte” betekent.

Veel mensen voelen zich dan ook prettig als er een Boeddha in huis of de tuin staat. Een Boeddha brengt immers geluk. Maar ja wat doe je? Koop je hem zelf of blijf je wachten tot je er één krijgt? Want, zo denken velen, een Boeddha moet je krijgen anders brengt hij geen geluk, maar juist ongeluk! Dit is een hele grote fabel. Je mag een Boeddha gerust kopen voor de rest van je leven, je mag hem verkopen en je mag hem weggeven. Er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Een Boeddha beeld is niet zomaar “iets”,  als je een Boeddha krijgt, is het niet netjes om hem door te verkopen, het is veel beter om een Boeddha weg te geven, als je dit doet geef je namelijk ook iets van jezelf en wens je een ander veel geluk.

Wat nog veel belangrijker is dat je een Boeddha beeld met respect behandelt, je zet hem niet op de grond en je hangt er geen vuile was overheen. Je zet hem niet op de slaapkamer en verplaatst hem niet met je voeten. Een Boeddha brengt geen ongeluk als je hem zelf koopt. Er is niets negatiefs aan een Boeddha en er is geen enkele monnik die je iets slechts wenst, alleen veel geluk en wijsheid. Je mag zeker jezelf ook het allerbeste wensen, toch? Als je een Boeddha beeld wilt kopen gaat het er vooral om, waarom je deze wilt aanschaffen en wat voor gevoel je erbij hebt. Zolang jij gelooft dat een Boeddha beeld geluk en wijsheid met zich meebrengt is er niks om je zorgen om te maken.

Lachende boedha staat voor vruchtbaarheid In-syn

Er zijn vele verschillende soorten Boeddha’s met allemaal hun eigen betekenis. Maar ook allemaal in verschillende houdingen en situaties. Iedereen kent wel de Dikbuik (happy) Boeddha, die te herkennen is aan zijn dikke buik en vrolijke lach en kale hoofd. Hij komt oorspronkelijk uit China en wordt ook wel Chinese Boeddha genoemd. Hij staat voor de verering van een oude zenmeester. Deze vond zijn geluk door zijn leven te wijden aan de leer van het Boeddhisme en hij probeerde dat geluk over te dragen aan anderen. Vandaar dat hij altijd lachte en omgeven was door kinderen, dat ook als symbool voor geluk en vruchtbaarheid wordt gezien.

Thaise boeddha houding van verlichting In-syn

Ook is de Thaise Boeddha wel bij iedereen bekend. Het is een slanke Boeddha, die een puntig mutsje op zijn hoofd heeft en lange oorlellen. Dit Boeddha beeld zit in de houding van verlichting. In het verleden zou dit een belangrijke prins zijn geweest, die zag hoeveel armoede en geweld er in de wereld was en besloot al zijn waardevolle bezittingen weg te geven en zijn leven te wijden aan meditatie en een onzelfzuchtig leven te leiden. Toen hij precies in deze houding zat bereikte hij de verlichting. Deze houding werd destijds als heilig verklaard en nog altijd veel gebruikt.

Heb je nog vragen over meditatie, mediteren, de betekenis of het kopen van een Boeddha, dan kan je mij bereiken via de website van In-syn. Wie weet tot gauw!

Lieve groet Jade.