In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Durf je kwetsbaar op te stellen

Durf jij je kwetsbaar op te stellen en je kwetsbaarheid te tonen?

Je kwetsbaar opstellen is laten zien wie je werkelijk bent, waar je voor staat en dit naar buiten durven communiceren. Je kwetsbaar opstellen wordt door vele mensen gezien als “zwak zijn”. Er wordt tegenwoordig vaak gezegd, dat je jezelf krachtig gaat voelen als jij jouw kwetsbaarheid laat zien. Dan word je vanzelf niet zo snel meer gekwetst. Als je je kwetsbaar opstelt, ga je ook de verbinding met anderen voelen.

Maar lijk jij een beetje op mij, dan voel je je niet altijd sterk als je in een kwetsbare positie verkeerd. Voor lang niet iedereen is het vanzelfsprekend of makkelijk om kwetsbaar te zijn. Dat wil je eigenlijk helemaal niet. Je kunt er tenslotte ook op afgerekend worden. Veel mensen durven zichzelf  om allerlei verschillende redenen niet altijd te laten zien, wie ze echt zijn. Als je in het verleden vaak gekwetst bent, kun je besluiten anderen niet te vertrouwen. Iedereen kan misbruik van je maken of je teleurstellen. Als jij niemand dichtbij laat komen en nooit jouw zwaktes toont, kan niemand je kwetsen. Mensen zijn bang om uit hun comfort zone te komen, bang voor pesten, bang voor de meningen van anderen, bang om afgewezen te worden of er niet bij te horen of bang om hulp te vragen. Velen van ons zijn kwetsbaar in een relatie, je cijfert jezelf weg voor je partner, of je hebt te maken met een narcist of mensen hebben angsten bijvoorbeeld om de relatie aan te gaan, ook wel bekend als bindingsangst, of mensen zijn bang om te verliezen en dit kennen we in de vorm van verlatingsangst. Maar ook faalangst is iets dat wel degelijk te maken heeft met je kwetsbaar opstellen. Denk maar eens aan een examen dat je moet maken. Daar moet je presteren onder druk en als je dit niet goed genoeg doet dan kan je dat examen niet halen. Soms kunnen mensen de controle niet loslaten en zijn bang dat zij niet goed genoeg zijn, of dat zij het niet waard zijn.
 In mijn ogen is je kwetsbaar opstellen juist een vorm van kracht, moed en lef hebben. Maar vooral van respect naar jezelf toe. Geen stress meer omdat je niet perfect hoeft te zijn. Door je kwetsbaar op te stellen, kies je ervoor om te laten zien dat fouten maken menselijk is. Hiermee zet je de eerste stap om te laten zien wie je werkelijk bent en waar je voor staat. Dus laat je zelf zien. Fouten maken mag, je leert er van. Het hoeft niet perfect te zijn om goed te zijn. Je kwetsbaar opstellen heeft te maken met leren loslaten. De eerste stap in de goede richting is te accepteren wie je bent en niet bij alles wat je doet jezelf  veroordelen en/of bij voorbaat al te denken dat anderen dit gaan doen. Realiseer je dat je goed bent zoals je bent. Accepteer jouw gevoelens, onthoud voor jezelf goed dat we zonder emoties, zoals schaamte, angst en boosheid de andere vreugdevolle emoties, zoals liefde en blijdschap, we veel minder kracht hebben. Alle emoties mag je bezitten en zijn goed, dus leer ze beiden te ervaren en ermee om te gaan.

Ervaar kracht door je kwetsbaar op te stellen

Hoe kan jij de kracht van kwetsbaar opstellen leren?

Er zijn een aantal dingen die je werkelijk kunnen helpen als jij je kwetsbaar wilt opstellen.

  • KIES; Je kwetsbaar opstellen houdt niet in, dat iedereen alles van jou hoeft te weten. Juist niet. Mensen die weten wat hun kwetsbare kanten zijn, maken bewuste keuzes aan wie ze die laten zien. Kies zelf bij wie jij je kwetsbaar op wilt stellen en aan wie jij jezelf wilt laten zien. Bij wie voel jij je prettig en voelt het vertrouwd om jouw verhaal te vertellen? Die mensen mogen jou beter leren kennen. En anderen mogen eerst nog een beetje moeite hiervoor doen.

  • VERTROUWEN. Verbinding moet groeien. Dat komt niet gelijk bij de eerste ontmoeting. Gelijk bij de eerste kennismaking je grootste onzekerheden vertellen, dat is te snel en te veel informatie. Dat kan de relatie met de andere persoon nog niet aan. Bouw je onderlinge verbinding dus rustig op en zo ontstaat het vertrouwen. Jij vertelt iets wat voor jou eng en/of moeilijk is. En misschien ontstaat er een wisselwerking en deelt de ander dan ook iets met jou. Zo kom je er samen achter, dat je elkaar kunt vertrouwen en dat er een basis is ontstaan om verder te groeien.
     
  • VOOR JEZELF ZORGEN. Als je jezelf kwetsbaar opstelt, sta je open voor reacties van anderen, dus is het zaak om goed op jezelf te letten. Dat betekent duidelijke grenzen stellen en die niet verleggen en dus goed hier op letten. Als het vriest in de winter, zorg je er ook voor dat je je goed dik aankleedt. Dat is noodzakelijk. Als ik bijvoorbeeld een consult heb gegeven, neem ik even afstand door wat te drinken en te mediteren, zodat ik zelf eerst even kan bijkomen. Heb ik een ingewikkeld gesprek gevoerd wat mij persoonlijk heeft geraakt? Dan gun ik mijzelf even een momentje om te gaan zitten luisteren naar mijn favoriete muziek, voordat ik verder ga met mijn dagelijkse bezigheden. Het is niet altijd makkelijk, maar door duidelijke grenzen te bepalen vergroot ik mijn innerlijke rust en kan ik de dingen beter aan en het helpt om dicht bij mijzelf te blijven.

Kwetsbaar-totale-overgave ziel

Zakelijk succes en je kwetsbaar opstellen

Ook als je zakelijk graag succesvol wil zijn komen de beste relaties voort uit een emotionele verbinding. Die emotionele verbinding kan alleen opgebouwd worden op basis van eerlijkheid, waar mensen moed hebben en krachtig genoeg zijn om hun ervaringen van mislukking maar ook van  succes samen te delen. Je kwetsbaar opstellen in de zakenwereld betekent niet dan je je hele ziel en zaligheid op tafel moet leggen, of je geheimen moet prijs geven. Maar je hoeft niet te doen alsof alles altijd even mooi en fantastisch is. Je kan jouw persoonlijke uidagingen, worstelingen en fouten die je gemaakt hebt delen, maar ook het succes, jouw enthousiasme en geluk.

Voel jezelf goed genoeg en voel je eigen kracht: stel je kwetsbaar op. Zo ontwikkel je ook meer zelfvertrouwen. Jij hebt die goedkeuring van anderen niet nodig.  Het is tijd om van jezelf en anderen te houden en ervaar dat er ook van jou gehouden gaat worden. Sluit je hier niet voor af, maar verbind je met de mensen om je heen. Jij bent het meer dan waard!

Herken je dingen uit deze blog en wil je er over praten? Ik wil graag naar je luisteren…

Liefs Jade