In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

0909 50 10 707

€0,90 p/m

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS

020 22 05 414

Credits v.a. €0,80 p/m

Hoe geef je liefde aan jezelf

De vraag 'Hoe geef je liefde aan jezelf?' wordt me steeds vaker gesteld door mensen waarvan ik het idee heb dat ze angst- en/of woedemotivatie hebben. Mensen die bang zijn geen respect, erkenning, waardering, aandacht en liefde van anderen te krijgen en zich daarvan dus afhankelijk maken en het van buiten willen halen en dus codependent denken, voelen en handelen.

Frank de Ouden schrijft: ‘Als je als kind niet voldoende liefde en verbondenheid tussen je vader en moeder hebt ervaren is de kans groot dat je als volwassene niet van jezelf houdt.

Loving parents

Het erkennen en loslaten van jezelf en je codependentie is een eerste stap in de goede richting.

Tegen je angst en woede vechten, of het krampachtig onder controle willen houden, helpt niet en werkt averechts en versterkt de angst en woede alleen maar. Je moet dus niet tegen het donker vechten, maar het licht aandoen. De Bijbel stelt ook dat liefde angst (en daarmee ook woede) uitdrijft.

Let ook eens op je innerlijke dialoog, je ‘selftalk’. Wat zeg je tegen jezelf? Als dat niet liefdevol is corrigeer het dan en breekt jezelf niet af. Ingeborg Bosch noemt dat ‘primaire afweer’ dat je jezelf te dom, te lui, niet goed genoeg, niet oké, etc. vindt. Dat is de innerlijke criticus die we in onze jeugd opbouwen omdat van de 10 boodschappen die we kregen als kind er 9 negatief waren en dat slepen we met ons mee.

Zien dat er meer liefde is voor je is dan je nu ziet draagt ook bij tot een oplossing. Inzien dat elke aandacht die je krijgt vaak een vorm van liefde is en dat wakkert de liefde in jezelf aan. Louis Armstrong zingt het mooi in zijn lied ‘Wonderful world’. Dat als mensen tegen je zeggen: ’Hoe gaat het’, ze feitelijk bedoelen: ’Ik hou van jou’, en dat voelen en binnen laten komen.

Zelfkennis en zelfinzicht vormen de sleutels naar je essentie, je wezenlijke kern die liefde is. Je hebt daar vaak wat hulp bij nodig, omdat we wel de splinter in het oog van de ander zien, maar niet de balk in ons eigen oog, zoals de Bijbel terecht zegt.

Lief zijn voor jezelf kan op vele manieren. Je behoeften erkennen en vervullen kun je voor een groot deel zelf doen. Echter velen van ons zitten in een afweer van oude pijn die Ingeborg Bosch ‘Ontkenning van behoeften’ noemt. We zijn dan zo teleurgesteld dat we ervan uitgaan dat onze behoeften niet belangrijk zijn en niet vervuld kunnen en hoeven te worden. Een onjuiste gedachte en een liefdeloze visie, waar je je van moet ontdoen.

Verwen jezelf met een gebakje, een visje van de markt, een kopje thee of koffie en geniet daarvan op de mindfulness manier, dus met oplettendheid, extra aandacht en waardering en bewustheid en liefde en dan zal het steeds meer worden.

Ook doen alsof helpt, net doen alsof je al veel liefde in je voelt en daarvan geven aan anderen zorgt voor meer liefde in jezelf. Bel die vriend die je verwaarloosd hebt, mail of schrijf een kaart aan degene die je graag mag en laat dat merken. Hoe kan een ander jouw liefde voelen als je er geen uiting aan geeft? Geef en geef dan zul je veel ontvangen, maar geef niet, zoals de codependent doet, ten kostte van jezelf.

Laat de controle los, in de overgave en het meestromen, het met de genade meewerken, ligt de grootste overwinning. Codependentie en controle houden je van ware, onvoorwaardelijke liefde af, het is dan meer investeren, namelijk geven om te krijgen en dat is geen geven dat is zakendoen.

Wees geen ‘people pleaser’ om de mensen te controleren. Doe niet alleen aardig maar wees aardig, wees echt en authentiek en interdependent. Als kind leerde je te liegen en aardig te doen omdat dat gedrag beloond werd en je werd gestraft als je boos werd of op een andere manier jezelf was.

Een dankbare houding voor alles wat er wel is, leidt naar meer geluk en liefde. Laat je gebed een dankgebed zijn voor alle zegeningen die je ontvangt, maar ook als het tegenzit, want dat kon je dan net wel eens nodig hebben voor je ontwikkeling, no pain no gain, zeggen de Amerikanen.

Er is een Cherokeeverhaal waarbij een indiaan tegen z’n opperhoofd zegt: ’In mij heb ik een wolf van het kwade en een wolf van het goede, welke wolf zal er winnen?!’ Het opperhoofd antwoordt: ’De wolf die je voeding geeft!’ Geef dus voeding aan alles wat liefde in je is, aan alle daden, gedachten en gevoelens van vriendelijkheid, vrede, harmonie, sereniteit, humor, etc.

Word wijzer en je wordt liefdevoller. Wijsheid en liefde gaan hand in hand. Met elke dag aandacht aan je groei en ontwikkeling word je wijzer en liefdevoller en interdependenter. Socrates zei: ’Verbeter jezelf door de geschriften van anderen te lezen en je krijgt gemakkelijk waar die anderen veel moeite voor hebben moeten doen, m.i. een wijs advies. Hij die de raad van wijzen in de wind slaat is niet meer te helpen.

Als je liever in een groep werkt is een Spiegelogie fanclub aan te bevelen en ook een gespreksgroep Attitudinal healing of een andere zelfhulpgroep, waar mensen elkaar respecteren en ondersteunen en bemoedigen.

Als je je weer eens afvraagt wat je nu weer moet doen, vraag je dan af wat liefde zou doen of wat Jezus zou doen.


Ik hoop dat je m’n boodschap hebt ontvangen.
Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707, box 1001.  Via credits: 020-2205414.

Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Henny