Chat via credits - 1 credit/min

Koop In-syn CREDITS

In-syn credits NL 0909-5010707 - €0,90/min 0909-5010707 - €0,90/min

Koop In-syn CREDITS

In-syn credits BE 02-8088058 VIA CREDITS 02-8088058 VIA CREDITS

Koop In-syn CREDITS

Een gezonde en vreugdevolle relatie

Helaas is relateren vaak moeizaam, terwijl het toch dagelijkse vreugde zou kunnen zijn.
Op school wordt ons niet geleerd hoe je een relatie moet onderhouden en verzorgen. Zoals een tuin regelmatig aandacht nodig heeft om tot bloei te komen, zo hebben relaties dat ook.
Een belangrijke oorzaak van problemen binnen een relatie is dat we een rugzak uit het verleden met ons meedragen. Veel onverwerkte negatieve ervaringen in de jeugd zorgen voor relatieproblemen; ook bij ouder/kind en vriendschaps relaties. het is dan ook een goed idee, om  oude, niet meer te gebruiken rommel uit die rugzak op te ruimen.

Maar hoe doe je dat? Daar kan ik u bij ondersteunen.

Voor nu wil ik enkele vrij eenvoudige tips meegeven, die makkelijk zijn te onthouden, omdat ze eigenlijk zo vanzelfsprekend zijn, maar we vergeten ze al te makkelijk.
Er is zoveel dat je kunt doen om je relaties te verbeteren, er van te leren en te genieten.

Zorg voor afwisseling
Liefdes en vriendschaps relaties kunnen na verloop van tijd kwetsbaarder worden door de sleur. Daarom is het een goed idee om te zorgen voor voldoende variatie. Bezoek een nieuw restaurant, doe samen een cursus, maak pret door stoeien en spelletjes, krijg regelmatig samen de slappe lach, onthoud de humor, ga samen naar het theater, of wandel uren in een bos of aan het strand.
Als je met elkaar woont; verwen elkaar met thee of koffie op bed en andere lekkere fijne kleine dingen.

Blijf ook goed naar je zelf kijken
Het gebeurd zo gemakkelijk dat je de ander meestal de schuld geeft van de dingen die mis gaan. Kijk eerlijk naar je eigen rol en neem daar verantwoordelijkheid voor. Bied excuus aan als je fout zit. Durf toe te geven waar je eigen zwakke punten zitten en vraag de ander om steun om daar samen naar te kijken en zodoende ook te groeien in bewustzijn.

Spreek uit wat je aan de ander waardeert
Vaak zijn we geneigd om de ander te wijzen op de tekortkomingen. We blijven stil als de ander iets goed doet. Maak er een goede gewoonte van te reageren als je ergens blij van wordt. Je zou ook een moment kunnen nemen om elkaar te vertellen wat je goed vindt aan de ander. Zo komt er een positieve energie in de relatie.

Raak elkaar aan
Geef regelmatig een knuffel. Woon je samen: Geef een zoen bij thuiskomst. Masseer elkaar op gezette tijden. Door fysiek contact maak je oxytocine aan, waardoor de band met de ander hechter kan worden.

Wees eerlijk naar elkaar
Zelfs een klein leugentje om bestwil kan het vertrouwen schaden. Vertrouwen is de basis van een relatie. Beter een klap van de waarheid dan een kus door een leugen. Door eerlijk naar elkaar te zijn, zal de band die jullie hebben  alleen maar sterker worden.

Maak tijd voor elkaar
Het is heel belangrijk om regelmatig echt samen te zijn. Zonder bijvoorbeeld de kinderen en zonder de smartphone. Geef elkaar echte aandacht als je samen bent.

Behoud je eigen leven
Als je samen woont is het belangrijk af en toe tijd apart van elkaar door te brengen. Zo behoud je je eigen leven en identiteit. Je blijft dan interessant voor elkaar en jullie hebben elkaar dan ook weer nieuwe verhalen te vertellen.

De bovenstaande tips kunnen erg helpen, maar het belangrijkste is toch wel

Een goede communicatie!
Als je de ander wilt vertellen hoe je je voelt, of als je iets niet fijn vindt, begin dan conseqquent je zinnen met ik. Zodoende houd je alles bij jezelf en kom je niet in de sfeer van verwijten. Je geeft dan ook ruimte aan de ander om te zeggen wat gezegd moet worden.Onthoud ook dat de ander jouw een spiegel geeft, ook van je schaduwkanten. Blijf! Loop nooit weg. Maak stiltes in een heftige discussie en ga regelmatig samen terug naar het moment waarop je zeker wist dat je samen wilde zijn. Want daarin ligt de liefde verankerd.


Heb je een vraag of wil je even met me praten na het lezen van mijn blog. Vooral op het gebied van liefde voor jezelf, liefde met een hoofdletter en de liefde binnen relaties.

Je kan mij direct bereiken via telefoonnummer: 0909-5010707box 1012. Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan.

Met liefde
Helma